Frågor & svar > Medicinska frågor
Dubbel dos – Hur ska jag göra då?

Om du har råkat ta dubbel dos av din medicin är det ingen fara. Informera någon närstående om det inträffade. Det som kan hända är att du eventuellt blir lite tröttare närmaste dygnet. Du ska sedan ta nästa dos som vanligt.

För att undvika att det händer igen kan man med fördel använda sig av en dosett, som finns på apoteket. Då ser du både om du tagit eller inte tagit medicinen.

image_print
Infantila Spasmer – Vad är Infantila spasmer?

I den här broschyren kan du läsa om Infantila spasmer eller West syndrom som det också kallas

Infantila spasmer

image_print
Orsak – Varför fick jag epilepsi?

I vissa fall vet man inte varför man får epilepsi (idiopatisk epilepsi), läkaren kan helt enkelt inte hitta någon förklaring. I andra fall kan man hitta en förklaring till epilepsin (symtomatisk epilepsi), det kan till exempel finnas en liten förändring i hjärnan som syns på röntgen och som inte är farlig men som gör att du får anfall.

image_print
Frisk – kan man bli frisk från sin epilepsi?

Man brukar säga att tre av fyra personer som får epilepsi när de är barn blir av med sina anfall innan de blir vuxna. De flesta av dessa personer kan helt sluta med sin medicin då, resten är anfallsfria men fortsätter att ta sin medicin. Läs gärna mer om just din typ av epilepsi på den här hemsidan, under fliken i hjärnan.

Om medicinerna inte hjälper mot epilepsin så finns det andra saker som läkaren kan pröva för att hjälpa dig. Det kan vara behandling med en speciell kost/diet, ibland kan en operation bli aktuell eller så kan man koppla en speciell liten apparat (VNS) till hjärnan.

image_print
Glömt medicinen – Vad händer om jag har glömt att ta min medicin? Vad gör jag då?

Generellt kan man säga att om du kommer på inom fyra timmar att du har glömt att ta din medicin så kan du ändå ta den. Annars väntar du till nästa tillfälle. Du ska inte ta dubbel dos nästa gång.

Om du glömmer din medicin ofta får du en ojämn nivå av medicin i blodet och risken för att få anfall ökar. Du skall aldrig experimentera med dina mediciner.

image_print
Medicin – Hur länge måste jag äta medicin?

Målet med medicinen är ju att du inte ska ha några anfall. Man provar ofta medicin under två år, är man anfallsfri provar man sedan att trappa ut medicinen går det bra så slipper du ta mer medicin. Men om du inte är anfallsfri får man fortsätta behandla.

image_print
Kostbehandling – kan jag själv kostbehandla min epilepsi?

Den kostbehandling som är aktuell mot epilepsi är en strikt diet som behöver följas upp med täta blodprover och läkarbesök. Därför ska man inte kostbehandla sig själv.

image_print
Amning – Kan jag amma mitt barn när jag äter epilepsimedicin?

I de flesta fall kan man amma sitt barn när man äter epilepsimedicin. Men vissa läkemedel så som Lamotrigin passerar över i bröstmjölken så diskutera med din läkare.

image_print
Depression – Kan jag få anfall om jag äter medicin mot depression?

Man har inte sett något samband mellan antidepressiva mediciner (som brukar kallas SSRI) och krampanfall. Men om man är deprimerad kan det i sig öka risken att få anfall. Därför är det viktigt att behandla båda delarna. Kontakta din läkare om du känner dig nedstämd.

image_print
Recept – Vad gör jag när medicinen är slut?

För att få recept, kontakta din läkarmottagning för ett nytt recept eller logga in via e-tjänsten på 1177.se

På apoteken eller på deras webbverktyg kan du ta reda på hur mycket medicin du har kvar att hämta ut. Försök att få som vana att be din läkare om nytt recept när du hämtar ut det sista uttaget så att du aldrig står utan medicin.

 

image_print