Frågor & svar > Medicinska frågor
Orsak – Varför fick jag epilepsi?

I vissa fall vet man inte varför man får epilepsi (idiopatisk epilepsi), läkaren kan helt enkelt inte hitta någon förklaring. I andra fall kan man hitta en förklaring till epilepsin (symtomatisk epilepsi), det kan till exempel finnas en liten förändring i hjärnan som syns på röntgen och som inte är farlig men som gör att du får anfall.

image_print
Frisk – kan man bli frisk från sin epilepsi?

Man brukar säga att tre av fyra personer som får epilepsi när de är barn blir av med sina anfall innan de blir vuxna. De flesta av dessa personer kan helt sluta med sin medicin då, resten är anfallsfria men fortsätter att ta sin medicin. Läs gärna mer om just din typ av epilepsi på den här hemsidan, under fliken i hjärnan.

Om medicinerna inte hjälper mot epilepsin så finns det andra saker som läkaren kan pröva för att hjälpa dig. Det kan vara behandling med en speciell kost/diet, ibland kan en operation bli aktuell eller så kan man koppla en speciell liten apparat (VNS) till hjärnan.

image_print
Glömt medicinen – Vad händer om jag har glömt att ta min medicin? Vad gör jag då?

Om du kommer på inom fyra timmar att du har glömt att ta din medicin så kan du ändå ta den. Annars väntar du till nästa tillfälle. Du ska inte ta dubbel dos nästa gång.

image_print
Medicin – Hur länge måste jag äta medicin?

Målet med medicinen är ju att du inte ska ha några anfall. Man provar ofta medicin under två år, är man anfallsfri provar man sedan att trappa ut medicinen går det bra så slipper du ta mer medicin. Men om du inte är anfallsfri får man fortsätta behandla.

image_print
Kostbehandling – kan jag själv kostbehandla min epilepsi?

Den kostbehandling som är aktuell mot epilepsi är en strikt diet som behöver följas upp med täta blodprover och läkarbesök. Därför ska man inte kostbehandla sig själv.

image_print