Här handlar frågorna om vardagliga saker som man kan fundera över.
Det finns vissa yrkesroller man inte kan välja olämpliga eftersom ett anfall skulle innebära fara för en själv, till exempel oskyddat arbete på byggnadsställningar på hög höjd. Man kan också ibland behöva göra vissa anpassningar på arbetsplatsen eller hemma för att minska skaderisken om man får ett anfall. Detta gäller särskilt om man har svårare epilepsi. Allt detta kan innebära krav på omställning och stora påfrestningar för den som får sjukdomen. Samtidigt är det viktigt att framhålla att de flesta som får epilepsi kan fortsätta att leva som vanligt och fungera i sina yrkes- och familjeroller.
Man kan idrotta när man har epilepsi. De flesta idrotter går bra att hålla på med, som till exempel lagidrotter, brottning eller racketsport. Vissa idrotter kräver extra försiktighet. Simning, klättring, cykling och ridning är exempel på idrotter där ett anfall kan innebära större risker. Diskutera med din doktor eller epilepsisjuksköterska om du vill börja med eller håller på med någon sådan idrott.
I vissa fall kan det vara läkemedel som påverkar till att man inte har sexlust och i andra fall kan det vara rädslan för att få anfall som gör att man blir stressad och därför inte har lust eller kan få orgasm. Ibland kan det även vara epilepsin i sig som påverkar lusten eller att man har svårt för att få orgasm. Kontakta din läkare i första hand för att utesluta om det är medicinen som ger dig biverkningen.
I vissa fall kan killar uppleva att de har erektionsproblem. Orsaken till det kan vara antingen läkemedelsbiverkningar, att man blir stressad över att man ska få anfall eller så är det epilepsin i sig som gör att man får erektionsproblem. Kontakta i första hand din läkare för att utesluta om det är medicinen som ger biverkningar.
Man kan resa, både tillsammans med andra och ensam. Du behöver förstås ha din medicin med dig på resan så att du kan ta den även då. För att kunna ha med medicinen utomlands behövs ett intyg som visar att du får ha med dig medicinen och att du behöver den. Om du reser ensam så är det bra om du berättar för guiden, reseledaren, receptionen på hotellet eller flygvärdinnan att du ha epilepsi. Förvara medicinen i handbagaget, om det stora bagaget skulle komma bort under resan.
En liten andel av de som har epilepsi påverkas av flimrande ljus och snabbt blixtrande lampor. Moderna datorskärmar och tv-apparater innebär sällan något problem om man inte har ljuskänslig epilepsi. Inte heller bio innebär problem för dig som har epilepsi om du inte vet att din epilepsi är känslig för ljuseffekter.
När man är tonåring så har man ett stort behov av frihet och av att få ta eget ansvar för sitt liv. Föräldrar har ofta en förståelse för att det är så, men att du har epilepsi gör att det blir svårare för föräldrarna att låta dig få frihet och större ansvar. Prata gärna med föräldrarna om det här, kanske kan ni komma överens om en lösning där du kan få eget ansvar men kanske ringa oftare eller skicka ett mess för att lugna dem?
Det är inte själva badet som är problemet om man har epilepsi. Det som kan bli mycket farligt är om du får ett anfall när du är i vattnet, då är risken stor att du drunknar. Därför är det nödvändigt att du har någon med dig som vet om att du har epilepsi och kan hjälpa dig om du får ett anfall när du badar.
Det här är en fråga som handlar om din säkerhet. Om andra vet att du har epilepsi så kan de lättare hjälpa dig när du får ett anfall. Det är ganska vanligt att man tycker att det är svårt eller jobbigt att berätta. Kanske kan du börja med att berätta för en person, någon som du tycker om eller litar på. Om man har berättat för en person så brukar det vara lättare att berätta för fler.
Man brukar säga att tre av fyra personer som får epilepsi när de är barn blir av med sina anfall innan de blir vuxna. De flesta av dessa personer kan helt sluta med sin medicin då, resten är anfallsfria men fortsätter att ta sin medicin. Läs gärna mer om just din typ av epilepsi på den här hemsidan, under fliken I hjärnan .
För att få körkortstillstånd krävs det att du varit anfallsfri med eller utan medicin under det senaste året. Det gäller även för moped. För att få köra yrkestrafik krävs det att man varit anfallsfri i 10 år utan medicin.
För att göra teoriprovet kan man få extra stöd i form av längre skrivtid eller ljudstöd. Prata med körskolan så hjälper de dig.