Frågor & svar > Leva med epilepsi

Här handlar frågorna om vardagliga saker som man kan fundera över.

Resa – kan jag resa fast jag har epilepsi?

Man kan resa, både tillsammans med andra och ensam. Du behöver förstås ha din medicin med dig på resan så att du kan ta den även då. För att kunna ha med medicinen utomlands behövs ett intyg som visar att du får ha med dig medicinen och att du behöver den. Om du reser ensam så är det bra om du berättar för guiden, reseledaren, receptionen på hotellet eller flygvärdinnan att du ha epilepsi. Förvara medicinen i handbagaget, om det stora bagaget skulle komma bort under resan.

image_print
Mens – påverkar mensen min epilepsi?

Vissa kvinnor kan ha mer anfall i samband med menstruationen. De kvinnliga könshormonerna kan påverka känsligheten hos nervceller i hjärnan och likaså den störning som föranleder epileptiska anfall. Det betyder att risken att få anfall kan vara något högre under perioder av menstruationscykeln.

image_print
Nöjespark – Kan jag gå på nöjespark?

Ja, du kan gå på nöjespark. Man sitter fastspänd i åkattraktionerna och därför är dessa inte ett problem. Tänk på att det kan finnas blinkande ljus i vissa åkattraktioner.

image_print
Amning – Kan jag amma mitt barn när jag äter epilepsimedicin?

I de flesta fall kan man amma sitt barn när man äter epilepsimedicin. Men vissa läkemedel så som Lamotrigin passerar över i bröstmjölken så diskutera med din läkare.

image_print
Dataspel – kan jag få anfall av att spela data- eller tv-spel?

En liten andel av de som har epilepsi påverkas av flimrande ljus och snabbt blixtrande lampor. Moderna datorskärmar och tv-apparater innebär sällan något problem om man inte har ljuskänslig epilepsi. Inte heller bio innebär problem för dig som har epilepsi om du inte vet att din epilepsi är känslig för ljuseffekter.

image_print
Depression – Kan jag få anfall om jag äter medicin mot depression?

Man har inte sett något samband mellan antidepressiva mediciner (som brukar kallas SSRI) och krampanfall. Men om man är deprimerad kan det i sig öka risken att få anfall. Därför är det viktigt att behandla båda delarna. Kontakta din läkare om du känner dig nedstämd.

image_print
Tv och Bio – kan jag titta på tv eller gå på bio?

Moderna tv-apparater innebär sällan något problem om man inte har ljuskänslig epilepsi. Inte heller bio innebär problem för dig som har epilepsi om du inte vet att din epilepsi är känslig för ljuseffekter.

image_print
Polis – Kan jag bli polis när jag har epilepsi?

Epilepsi är ett hinder för att bli polis. För att göra avsteg från bedömningen krävs ett specialistutlåtande där det framgår att du varit anfallsfri sedan tio år tillbaka utan att du behövt ta några mediciner.

image_print
Festa – kan jag gå ut på klubb fast jag har epilepsi?

Ja, du kan gå ut på klubb men tänk på att det kan finnas blinkande ljus – om du är känslig för det. Tänk också på att alkohol och droger påverkar din epilepsi.

image_print
Frihet – får jag göra saker själv eller måste mina föräldrar övervaka mig hela tiden?

När man är tonåring så har man ett stort behov av frihet och av att få ta eget ansvar för sitt liv. Föräldrar har ofta en förståelse för att det är så, men att du har epilepsi gör att det blir svårare för föräldrarna att låta dig få frihet och större ansvar. Prata gärna med föräldrarna om det här, kanske kan ni komma överens om en lösning där du kan få eget ansvar men kanske ringa oftare eller skicka ett mess för att lugna dem?

image_print
Bad – Kan jag åka och bada med mina kompisar?

Det är inte själva badet som är problemet om man har epilepsi. Det som kan bli mycket farligt är om du får ett anfall när du är i vattnet, då är risken stor att du drunknar. Därför är det nödvändigt att du har någon med dig som vet om att du har epilepsi och kan hjälpa dig om du får ett anfall när du badar.

image_print
Bad – får jag bada fast jag har epilepsi?

Om man hellre vill bada än duscha finns det vissa saker man skall tänka på, att ha grund vattennivå för att minska risken för drunkning, att inte låsa dörren och att berätta för någon hemma att du badar. Bada aldrig ensam!

image_print
Värnplikt – får jag göra värnplikt när jag har epilepsi?

Har du epilepsi ska du fylla i det i hälsodeklarationen inför mönstringen och då kommer du få avslag.

Om du har haft epilepsi och varit utan medicin och anfall i ett år får du göra värnplikten. Då krävs det ett intyg från en neurolog.

image_print
Moppe – kan jag köra moped fast jag har epilepsi?

Epilepsi kan påverka möjligheten att få körkort för moped, även om det inte alltid gör det. Ofta är det ett års anfallsfrihet, med eller utan behandling, som gäller. Ta kontakt med länsstyrelsen i ditt län om du har frågor om de medicinska kraven.

image_print
Berätta – ska jag berätta för andra att jag har epilepsi?

Det här är en fråga som handlar om din säkerhet. Om andra vet att du har epilepsi så kan de lättare hjälpa dig när du får ett anfall. Det är ganska vanligt att man tycker att det är svårt eller jobbigt att berätta. Kanske kan du börja med att berätta för en person, någon som du tycker om eller litar på. Om man har berättat för en person så brukar det vara lättare att berätta för fler.

image_print
Frisk – kommer min epilepsi att försvinna nån gång?

Man brukar säga att tre av fyra personer som får epilepsi när de är barn blir av med sina anfall innan de blir vuxna. De flesta av dessa personer kan helt sluta med sin medicin då, resten är anfallsfria men fortsätter att ta sin medicin. Läs gärna mer om just din typ av epilepsi på den här hemsidan, under fliken I hjärnan .

image_print
Sova över – kan jag sova över hos kompisar eller partner?

Ja, det kan du göra men berätta gärna för honom eller henne att du har epilepsi. Det är för din säkerhets skull. Då kan personen lättare förstå vad som händer och vad som behöver göras för att hjälpa dig.

image_print
Körkort – kan jag ta körkort fast jag har epilepsi?

För att få körkortstillstånd krävs det att du varit anfallsfri med eller utan medicin under det senaste året. Det gäller även för moped. För att få köra yrkestrafik krävs det att man varit anfallsfri i 10 år utan medicin.

För att göra teoriprovet kan man få extra stöd i form av längre skrivtid eller ljudstöd. Prata med körskolan så hjälper de dig.

image_print
Sex – kan jag ha sex om jag har epilepsi?

Ja, du kan ha sex när du har epilepsi. Det är inte större risk att få ett anfall när man har sex än vid andra tillfällen.

image_print
Familj – kommer jag att kunna skaffa familj och barn?

Epilepsi behöver inte vara ett hinder för att bli gravid eller föda barn. Men vissa mediciner kan påverka barnet och därför är det viktigt att man pratar med sin läkare om man planerar att bli gravid.

image_print
P-piller – kan jag använda p-piller när jag har epilepsi?

Ja, du kan äta p-piller om du har epilepsi men berätta för läkaren eller barnmorskan att du också äter epilepsimedicin. Vissa epilepsimediciner påverkar p-pillren så att de fungerar sämre och vissa p-piller påverkar epilepsimedicinen så att den fungerar sämre.

image_print
Arbete – finns det saker jag inte kan arbeta med?

Ja det finns vissa yrken som du inte kan jobba med när du har epilepsi. Ett exempel är polis då man får avslag av medicinska skäl men det finns undantag. För att göra avsteg från bedömningen krävs ett specialistutlåtande där det framgår att du varit anfallsfri sedan tio år tillbaka utan att du behövt ta några mediciner.

Exempel på andra yrken som du inte kan utföra:

Pilot

Yrkesmilitär

Yrkestrafik så som buss, lastbil etc

Det finns även vissa yrkesroller man inte ska välja eftersom ett anfall skulle innebära fara för en själv, till exempel oskyddat arbete på byggnadsställningar på hög höjd. Men du kan ju arbeta som byggnadsarbetare på låg höjd. Man kan också ibland behöva göra vissa anpassningar på arbetsplatsen eller hemma för att minska skaderisken om man får ett anfall. Detta gäller särskilt om man har svårare epilepsi. Allt detta kan innebära krav på omställning och stora påfrestningar för den som har diagnosen. Samtidigt är det viktigt att framhålla att de flesta som får epilepsi kan fortsätta att leva som vanligt och fungera i sina yrkes- och familjeroller.

 

image_print
Idrott – kan jag hålla på med idrott?

Man kan idrotta när man har epilepsi. De flesta idrotter går bra att hålla på med, som till exempel lagidrotter, brottning eller racketsport. Vissa idrotter kräver extra försiktighet. Simning, klättring, cykling och ridning är exempel på idrotter där ett anfall kan innebära större risker. Diskutera med din doktor eller epilepsisjuksköterska om du vill börja med eller håller på med någon sådan idrott.

image_print
Sex – påverkar epilepsin min sexlust?

I vissa fall kan det vara läkemedel som påverkar till att man inte har sexlust och i andra fall kan det vara rädslan för att få anfall som gör att man blir stressad och därför inte har lust eller kan få orgasm. Ibland kan det även vara epilepsin i sig som påverkar lusten eller att man har svårt för att få orgasm. Kontakta din läkare i första hand för att utesluta om det är medicinen som ger dig biverkningen.

image_print
Alkohol och Droger – vad händer om jag dricker Alkohol eller tar droger?

Alkohol och droger påverkar både epilepsin och effekten av medicinen. Det innebär att det kan finnas en ökad risk att få anfall om man dricker alkohol eller tar droger.

image_print
Erektion – påverkas erektionen av epilepsi?

I vissa fall kan killar uppleva att de har erektionsproblem. Orsaken till det kan vara antingen läkemedelsbiverkningar, att man blir stressad över att man ska få anfall eller så är det epilepsin i sig som gör att man får erektionsproblem. Kontakta i första hand din läkare för att utesluta om det är medicinen som ger biverkningar.

image_print
Rökning – får jag anfall om jag röker?

Det finns inga bevis för att tobak skulle ge ökad risk för anfall. Tänk dock på att rökning påverkar din hälsa negativt på andra sätt.

image_print
Kan jag påverka min epilepsi på något sätt?

Ja, det finns saker som minskar risken för att få anfall och det är också saker som du själv kan välja att göra

  • Att få tillräckligt mycket sömn
  • Att låta bli att dricka alkohol eller använda droger
  • Att ta din epilepsimedicin regelbundet
  • Att undvika stress
  • Att äta regelbundet
image_print